O bylinkách a ostatních přípravcích pro zvýšení tvorby mléka


„Mám málo mléka. Mé mléko miminku nestačí.“ Jako poradkyně se s těmito a podobnými obavami a potížemi setkávám téměř neustále. Nejen u svých klientek, ale také na internetu, na nejrůznějších diskuzích ve skupinkách nejrůznějšího zaměření (z většiny jsem už nedávno raději odešla). Některé z mých klientek se dokonce již před kontaktováním mé osoby rozhodly vyzkoušet jednu z hojně nabízených rad, jak tento velmi často pouze domnělý nedostatek mléka vyřešit.

„Vezměte si na to…“

Téměř univerzální odpověď, kterou na otázku, co pro zvýšení tvorby mléka udělat, dostanete ve většině běžných diskuzí a od většiny vašich známých. Něco si na to vezměte. Skoro se zdá, jako by dnes měl každý nějaký zaručený recept na přípravek, který vám přičaruje litry mléka na počkání, bez sebemenší námahy či potřeby měnit váš dosavadní styl péče o miminko. Vlastně stačí jen si zaplatit. Dojít si do obchodu či lékárny nebo párkrát kliknout na internetu a počkat na pošťáka. Cink, cink – a mléko je tu!
„Pijte hodně mléka. Pijte meltu či kojící čaje. Dejte si černé pivo. Uvařte si silný vývar. Kupte si speciální kapky. Vezměte si na to homeopatika.
Vezměte si na to bylinky.“

Čemu vlastně věříme?

Kdy a jak se to jen stalo, že jsme se začaly spoléhat na to, že nějaký prostředek, přístroj nebo odborník může být mámou za nás? A že to dokonce zvládne lépe než my samy?
Proč jsme se místo na vlastní schopnosti začaly spoléhat na porodníka nebo porodní asistentku, kteří za nás porodí? Protože my samy to nedokážeme? Na monitor dechu, který bude našemu dítěti zajišťovat bezpečné prostředí a hlídat jeho dech, protože my samy bychom přece miminko akorát tak zalehly? Na zázračné kapičky a nahřívací polštářky proti bolení bříška, protože kdo by věřil tomu, že spíše než preparáty a pomůcky zabere teplo mámina břicha? Na lektorky manipulace s kojenci, které nám ukážou, jak na děti sahat a jak je správně pochovat, protože my bychom mu svojí neprofesionální náručí určitě ublížily? Na laktační poradkyně, které napraví naši nedokonalou techniku a naučí nás správně kojit, protože my a naše děti bychom jinak vůbec netušily, jak na to?
 A na homeopatika, čaje a bylinky, že za nás budou tvořit mléko, protože naše tělo sice zvládlo stvořit celé tělíčko miminka, ale najednou nedokáže vytvořit dostatek tekutiny pro jeho obživu?

Vliv výživy

Změna pitného režimu, popíjení melty či běžného kojícího čaje a silný vývar k obědu většinou ničemu neuškodí (tedy pokud nepijete ve velkém mléko a vaše miminko přitom netrpí nesnášenlivostí kravské bílkoviny). Je určitě skvělé a potřebné se o sebe v šestinedělí starat a pořádně jíst a pít. Ale nepomůže vám to k ňadrům oplývajícím mlékem, pokud to bude to jediné, co pro zvýšení tvorby uděláte.
Nahoře to dolejeme, dosypeme a z prsou nám to vyteče – takto tvorba mléka neprobíhá. Pokud by tomu tak bylo, jak by potom mohly kojit ženy v oblastech naší planety, kde je vody a jídla nedostatek? A přitom zrovna tam bývá přežití dětí nejvíce závislé právě na kojení.

Otazník pro homeopatii

Je otázka, zda homeopatie sama o sobě vůbec funguje. Já osobně o tom po shlédnutí jednoho hojně ozdrojovaného videa docela pochybuji.
Pokud by se vážně jednalo pouze o draze placené placebo (ať už platíte jen nákup v lékárně, nebo i konzultaci u homeopata), dalo by se ještě i tak alespoň uvažovat o jeho neškodnosti. I placebo je přece fajn. Aspoň něco, lepší než nic, že?
V poslední době ale stále častěji narážím na svědectví žen, kterým se po užívání homeopatie tvorba mléka naopak snížila a nebo po ní začaly mít i psychické potíže. Homeopaté na tyto zkušenosti reagují tím, že nejznámější homeopatikum pro tvorbu mléka (nebudu jmenovat) není pro každého a je potřeba vybírat vždy podle aktuálního stavu každému na míru. Je tedy možné, že přecejen tu účinky jsou, ale jak ty pozitivní, tak ty negativní? Netroufám si to hodnotit, a proto uvažujete-li o homeopatii, není od věci přímo ona konzultace s homeopatem. 
V případě, že by homeopatie vážně nefungovala, tu vidím možnost působení takzvaného nocebo efektu, opaku placeba. Dokážu si představit situaci, kdy je pro někoho samotné užívání domnělého léku (byť ta látka třeba ve skutečnosti účinek nemá), natolik stresující, že se jeho psychika takto zhorší.
Tolik zatím k mým úvahám na toto zajímavé téma :)
Zvažte samy, zda chcete do homeopatie jít, zda vám to za ten pokus stojí...
Pro „dostatečné zásobování vašeho miminka“ jsou totiž každopádně mnohem důležitější a dokonce přímo zásadní jiná opatření.

Pomoc silami bylin

Jisté velmi slavné bylinky však často opravdu dokážou tvorbu mléka značně ovlivnit. Jejich účinky už popřít prostě nelze. A najde se nemálo takových, kteří vám budou tvrdit: „Když bylinky fungují a pomůžou vám k mléku, tak proč toho nevyužít?“
Tak si tedy pojďme povědět, proč je lepší této možnosti nevyužít. Dejme tomu, že po bylinkách sáhnete a ony opravdu zaberou.

Co se může stát?

Nežádoucí účinky a alergické reakce
Může se bohužel stát, že budete mít vy nebo miminko na tyto silné bylinky (v tak velkých dávkách, v jakých bývají doporučovány) alergickou reakci. Není to příliš časté, jsou ale i případy, kdy ženy po užití bylin skončily hospitalizované v nemocnici. Nebo vás mohou „pouze“ provázet nepříjemné účinky užívání těchto bylinek, a sice nadměrné pocení a nepřiměřeně silný zápach vašeho potu nebo také silný průjem u vás i vašeho miminka.
Zdaleka ale nejde jen o fyzické nežádoucí účinky bylin. Jejich působení totiž zasahuje také do křehké hormonální, a tím i psychické rovnováhy kojících žen. Pokud v bylinách obsažené látky působí jednostranně na zvyšování hladin prolaktinu, jednoho z hormonů, které za tvorbu mléka zodpovídají, blokují tím produkci dopaminu. Hormonu, který zodpovídá za pocit spokojenosti, kterou (nejen) z kojení pociťujete.

Nevyřešené problémy
Může se stát, že vám sice bude mléko stříkat až do vedlejšího pokoje, ale skutečná příčina problémů se nevyřeší. Miminko se dál nebude přisávat. Bude dál neustále plakat. Bude se dál neustále odtrhovat a odtahovat od prsu a vám se bude zdát, že se „nechce kojit“. Navýšení tvorby mléka a „posílení jeho toku“ totiž není řešením všech potíží s kojením a nespokojeností miminka, jak se může z některých diskuzí a zaručených rad zdát.
Bylinky totiž ve skutečnosti nepodporují kojení. Nepodporují zdravou péči o miminko. Nepodporují rozvíjení či znovunalezení láskyplného vztahu s vaším dítětem. Nepodporují vaše mateřské sebevědomí. A nepodporují ani vzájemné zotavení se z těžkých zážitků z porodu a poporodního období. Podporují pouze tvorbu mléka. Tvorba mléka se však nerovná kojení.
Můžete mít prsy přetékající zázračnou tekutinou, ta se ale k vašemu milovanému miminku nemá jak dostat, pokud se miminko nepřisaje. A ono se nepřisaje, pokud k tomu nemá vhodné podmínky, pokud je nešťastné, protože nejsou respektovány jeho vrozené schopnosti a nejsou naplňovány jeho vývojové potřeby, nebo pokud je zmítané smutkem a děsivými vzpomínkami. Často bohužel toto vše dohromady. V tomto stavu (a nejen v něm) děti netouží ani tak po jídle, jako po mámině bezpečné náruči, ve které mohou nechat odejít svoji bolest a načerpat zde lásku a důvěru. A zůstat zde do té doby, než ji samy zatouží opustit. A ano, kojit se u toho tak, jak jim to bude vyhovovat.

Zbytečná a drahá závislost
Může se ale také samozřejmě stát, že se náhlým dostatkem mléka vaše trápení opravdu dočasně vyřeší a vy budete spokojeně kojit. A platit. Tisíce a tisíce. (Opět musím podotknout, že zbytečně.) Jednoho dne si pak řeknete, že už přece krásně kojíte a že to už zvládnete i bez bylinek – a vysadíte je.
Jenže bez tohoto dopingu vaše tělo náhle ztratí dříve neustále dolévaný benzín do svého „kojo-motoru“. Jakmile bylinky vysadíte, tvorba mléka vám rázem opět poklesne. Pokud nenajdete jiný způsob, jak své tělo přimět k dostatečné tvorbě mléka (jiný pohon pro váš kojo-motor), pravděpodobně se vrátíte zpět na začátek vašeho příběhu – a opět sáhnete po už osvědčených bylinkách.
Je ale také možné, že dokonce uvěříte tomu, že bez bylinek už ani kojit nedokážete. Občas čtu na internetu příběhy žen, které za pomoci bylin kojily i dva roky a více. Skoro by se zdálo, že pokud u vás nehrají roli peníze, které za bylinky dáte, není vlastně v ničem problém. Jenže jako u téměř všech bylin je i v tomto případě potřeba bylinky čas od času na určité období vysadit. Jinak začínají být pro tělo zátěží, jejich účinek se začíná vytrácet a opět vzniká potřeba najít cestu ke zvýšení tvorby… A jsme rázem v začarovaném kruhu. Co teď? Budete hledat silnější lék?

Jde to i jinak

Jakkoli jsou bylinky nádhernou součástí přírody, která nás může posílit během nemoci (abychom ji poté dokázali zvládnout my sami), v případě kojení nedoporučuji jejich užívání nikdy. Kojení totiž není nemoc, a to ani v případě, že již opravdu jisté pochybnosti či potíže s tvorbou mléka máte. Řešením těchto potíží není léčba v podobě berliček, kvůli kterým postupně ztrácíte vlastní sílu a víru v to, že zvládnete kojit vy samy, ale pochopení příčiny těchto potíží, pochopení toho, kde jste se odchýlily od vaší přirozenosti, a návrat k ní. A vše se opět srovná – i bez léčiv a dalších zásahů zvenčí.
Jakmile porozumíte přirozenosti kojení, jediná podpora, o kterou budete stát, bude podpora kontaktu s vaším děťátkem. Užívání bylinek na zvýšení tvorby mléka je zbytečné vyhazování peněz za něco, co nepotřebujete, protože kojit zvládnete i bez nich. Zvládnete to vy, vaše dokonalé tělo a vaše od přírody nadané miminko.
To nejvhodnější palivo do vašeho kojo-motoru se nachází přímo ve vás samotných. Je naprosto přírodní a přirozené, nehrozí u něj žádné negativní účinky, naopak má spoustu dalších pozitivních účinků, jeho dávkování se vždy automaticky přizpůsobuje vašim potřebám a je navíc naprosto zadarmo.


1 komentář: