11 informací pro bezstarostné kojení

 


1. BONDING A SAMOPŘISÁTÍ


Miminko je od přírody perfektně vybaveno vším, co ke kojení potřebuje. Díky celé škále vrozených reflexů je po porodu schopné samo se přisát. Nerušený poporodní bonding vám poskytne dostatek času nejen k seznámení se s miminkem, ale také k jeho samopřisátí. Položte si své miminko bříškem na holou hruď a sledujte, jak šikovné je.


2. PŘIROZENÁ POLOHA


Pomocí samopřisátí se miminko může kojit nejen ihned po porodu, ale i dlouho poté. Poloha „břicho na břicho“ je zcela přirozená. Pokud z nějakého důvodu po porodu samopřisátí neproběhlo, můžete v této poloze začít kojit i kdykoli později. Vaše miminko i nadále ví, jak na to.


3. SKIN-TO-SKIN


Fyzický kontakt s mámou je základní potřebou našich dětí a je také základním kamenem úspěšného kojení. Dlouhodobý nepřetržitý kontakt s miminkem, nejlépe ten „nahatý“, kůže na kůži, je tím nejlepším signálem pro tělo, aby vytvářelo dostatečné množství mléka. Je také tou nejúčinnějsí a nejsnazší cestou ke spo-kojenému miminku, tedy i k vaší spokojenosti.


4. ŠESTINEDĚLÍ


V prvních dnech a týdnech je tou nejdůležitější činností seznamování se a mazlení s miminkem. Chtějí-li vám příbuzní a přátelé pomoci, ať pomohou s úklidem, vařením a s péčí o starší děti. Poskytnou vám tak dostatek času pro sladění se s miminkem, a tím i pro ustálení kojení. Naplňte toto kouzelné období mazlením se s miminkem a nekončícím kojením a na konci šestinedělí spolu budete tvořit sehraný tým, pro který bude kojení hračka.


5. POTŘEBY (PRO) NOVOROZENCE


Jsou věci, na kterých se vyplatí ušetřit. Vězte, že není zapotřebí žádných lahví, umělých výživ, dudlíků, kloboučků a formovačů bradavek, zavinovaček, novorozeneckých vah nebo bylinek pro zvýšení tvorby mléka. Všechny tyto věci kojení spíše komplikují. Jedinou nezbytnou věcí, kterou miminko ke kojení potřebuje, jste vy sama. Jen vy mu dokážete poskytnout pocit bezpečí a lásky a uspokojit všechny jeho potřeby.


6. NOŠENÍ V ŠÁTKU


Do čeho se tedy investovat vyplatí? Jednoznačně do šátku! Šátek na nošení dětí je tou nejlepší pomůckou (nejen) kojících maminek. Umožní vám mít miminko blízko srdce, kde se bude cítit v bezpečí a bude se zde moci také kdykoli nakojit. Vám přitom zůstanou volné ruce, aniž byste přišla o drahocenný kontakt s miminkem.


7. KOJENÍ PODLE POTŘEB MIMINKA


Ať už chce miminko kojit každou chviličku, nebo jen jednou za několik hodin, ponechejte kojení na něm. Některé děti rády tráví u prsu celičký den a každé kojení jim trvá hodinku či dvě, některé se naopak nakojí dostatečně během noci a přes den pak jen občas pocucávají, dudlají. Základem je, aby mělo miminko k prsu neustálý přístup (např. díky nošení v šátku a společnému spánku), a mohlo se tedy kojit, kdykoli chce a jak dlouho chce.


8. PROSPÍVÁNÍ MIMINKA


Chcete-li se přesvědčit, že vaše miminko prospívá a přijímá dostatečné množství mateřského mléka, zkontrolujte jeho plenky (případně nočník, pokud bezplenkujete). Pokud je jeho moč světlá, čirá a bez ostrého zápachu, je vše v pořádku a miminko má mléka dostatek.


9. USPÁVÁNÍ


Je úplně v pořádku, že své miminko uspáváte kojením. Pro miminka není nic příjemnějšího, než když mohou usínat s pocitem klidu a bezpečí u prsu. Vytvářejí si tím pozitivní vztah nejen k mamince, ale také k usínání a spánku samotnému. Dříve či později se každé dítě naučí usínat samo. V prvních letech je uspávání kojením ideální cestou ke spokojenému spánku.


10. NOČNÍ KOJENÍ A SPOLEČNÝ SPÁNEK


Co se v noci nakojí, to se dvakrát vrátí. Je tomu tak díky hormonu prolaktinu, který naše těla vytváří v největší míře právě v noci. Nechte proto miminko, aby se mohlo kojit v noci tak, jak potřebuje, a nebudete mít o mléko nouzi. Ideální je mít v noci miminko u sebe v posteli. Dobře se tak vyspíte, protože nebudete muset k miminku vstávat. Navíc je společný spánek prevencí SIDS (syndromu náhlého úmrtí kojence).


11. PODPORA KOJENÍ


Pokud se vám kojení z jakéhokoli důvodu nedaří nebo máte obavy, zda je opravdu vše v pořádku, vyplatí se najít si pro sebe někoho, kdo vás podpoří. Neváhejte se obklopit lidmi, kteří mají důvěru jak ve vás, tak ve vaše miminko. Je jen na vás, zda si pozvete kamarádky, sestru, maminku či babičku, dulu nebo poradkyni podporující kojení – nebo všechny najednou.



Seznam poradkyň pro bezstarostné přirozené kojení
najdete na stránce Přirozené kojení.



Tento text jsem napsala v roce 2016 pro letáček pro Přirozené kojení ve spolupráci s Míšou Topinkovou a Martinou Křížovou.



Na stránce Přirozené kojení je letáček stále ke stažení a volnému šíření. Podmínkou je ponechání informace o původním zdroji ©prirozenekojeni.cz 2016.


...



Žádné komentáře:

Okomentovat