Mýty a nepravdy o kojení

 



Milé ženy, vězte, že…


Neexistuje nic jako “slabé mléko”


Mateřské mléko se tvoří každému miminku na míru, podle jeho aktuálních potřeb. Je vždy husté a výživné přesně tak, jak je to pro miminko zrovna nejvhodnější. Jeho složení se mění a přizpůsobuje dokonce i přímo během jednoho jediného kojení. Jakákoli hustota a konzistence jsou v pořádku.


Neexistuje také nic jako “zkažené mléko”


Ať máte mléko průsvitné, žluté, namodralé, sytě bílé nebo zelené, všechny tyto barvy (i mnohé další) jsou vždy v pořádku a proměňují se stejně jako hustota mléka podle aktuálních potřeb miminka.


Neexistuje nic jako “nevhodný tvar bradavek”

Na tvaru bradavek u kojení absolutně nezáleží, miminko se totiž přisává ke dvorci, tj. k té části prsu, která bradavku obklopuje.


Neexistuje nic jako “nevhodná velikost prsou”


Vaše prsa mohou být klidně malá, velká, placatá, chlupatá či čtveratá. Velikost a tvar prsou na kojení nemají žádný vliv. Vaše prsa jsou dokonalá, ať už jsou jakákoli.


Není vhodné miminko před a po kojení vážit


Vážení před a po kojení je zbytečně stresující a nic nevypovídající. Miminko může mít jednou trochu žízeň, podruhé se může chtít pořádně najíst, jindy se zase potřebuje hlavně pomazlit, a tak může při každém kojení vypít jiné množství mléka. Vážení před a po kojení bývá navíc velice nepřesné, když vezmeme v potaz možnou odchylku váhy spolu s velmi malým obsahem žaludku miminka.


Není nutné, aby miminko neustále přibývalo na váze


Není čeho se obávat, ani pokud miminko nepřibírá přesně podle tabulek. Kojená miminka přibírají skokově, jeden měsíc hodně, druhý méně. Jsou dokonce období, kdy úplně přestávají přibírat na váze, přitom ale rostou rychle do délky. Většinou děti prospívají dobře i přesto, že do tabulek absolutně nezapadají.


Není třeba užívat bylinky ani jiné preparáty


Ženské tělo je dokonalé. Během těhotenství dokáže stvořit celé miminko. Vytvořit dostatečné množství mléka, aby miminko uživilo, zvládne hravě také. Potřebuje k tomu jen ten správný signál „miminko je tu a má hlad“. Nejvíce stimulujícím prostředkem jsou tedy kontakt kůže na kůži, časté kojení, nošení a společný spánek. Bylinky a ostatní preparáty jsou zbytečnými berličkami s vedlejšími účinky, na kterých navíc vzniká psychická závislost.


Není nutné po kojení odstříkávat


Pokud jde o navýšení tvorby mléka, odstříkávání (či odsávání) není ani zdaleka tak účinné jako kontakt kůže na kůži a časté kojení. Množství odsátého nebo odstříkaného mléka také nevypovídá o tom, kolik miminko skutečně vypilo nebo je schopné vypít, tzv. „kontrolní odsávání“ nemá smysl.


Není třeba dodržovat žádné intervaly ani sledovat délku kojení


Děti se mohou kojit, jak často a dlouho chtějí. Čekání na to, až se vám nalijí prsa, může způsobit snížení tvorby mléka. Naopak čím častěji a déle budete kojit, tím více mléka se vám bude tvořit. Není také potřeba se obávat, že se miminku v žaludku smíchá staré a nové mléko. Na to je jeho bříško skvěle uzpůsobené a nepůsobí mu to žádné nesnáze. Kojte vždy podle potřeb miminka.


Není nutné, aby se vám nalévala prsa


Pokud se vám prsa přestanou nalévat, nebo se ani nikdy nenalévala, neznamená to, že jste přišla o mléko. I úplně měkká a vláčná prsa dokážou přímo během kojení vyprodukovat závratné množství mléka.


Není třeba sledovat barvu stolice


Barva stolice miminka může být žlutá, žluto-bílá, nahnědlá či zelená. Ani v jednom případě nejde o tzv. „hladovou stolici“. Většina barev a konzistencí stolice je naprosto běžná a nevypovídá nic o množství či kvalitě mléka, které miminko přijímá.


Není třeba přestat kojit, pokud jste nemocná vy nebo miminko


Kojení při nemoci matky je více než vhodné, jelikož dítě přes mléko dostává cenné protilátky proti nemoci, kterou matka zrovna prodělává. Také pokud je nemocné miminko, je pro něj mateřské mléko tím nejlepším lékem.


Není třeba miminku ke kojení přidávat čaje ani jiné tekutiny


Mateřské mléko pokrývá kompletně potřebu tekutin, a to i v létě. Jiné tekutiny než mateřské mléko dětem mladším šesti měsíců neprospívají, naopak zbytečně zatěžují jejich ledviny.


Při zavádění příkrmů není třeba kojení nijak omezovat


I při zavádění příkrmů je důležité nadále kojit. Kojení je zásadní při „testování“ potenciálních alergenů. S příkrmy navíc není kam spěchat. Ideální čas je ten, kdy dítě samo projeví o jídlo zájem.


Není třeba se bát, že miminko rozmazlíte


Nošením, kojením na požádání a společným spánkem své dítě nerozmazlíte, pouze v něm vzbudíte hluboký pocit bezpečí a vytvoříte si spolu pevnou láskyplnou vazbu. Vše má svůj čas a jednou se osamostatní i vaše dítě. Právě díky vaší láskyplné péči se bude moci do světa vydat s důvěrou, pocitem bezpečí, empatií a dobrými vztahy.


...


Mnoho dalších informací najdete na stránkách:

www.prirozenekojeni.blogspot.cz www.prirozenekojeni.cz



Kontakty na laktační poradkyně PK:

https://www.prirozenekojeni.cz/kontakty-na-poradkyne/


...


Tento text jsem napsala v roce 2016 pro letáček pro Přirozené kojení ve spolupráci s Míšou Topinkovou a Martinou Křížovou.


...


Na stránce www.prirozenekojeni.cz je letáček stále ke stažení a volnému šíření. Podmínkou je ponechání informace o původním zdroji ©prirozenekojeni.cz 2016.



Žádné komentáře:

Okomentovat