Krutá pravda o uspávání kojením


Znáte taky tvrzení typu: „Neber si to dítě do postele a neuspávej ho kojením, jinak mu to už zůstane navždy!“? Zní to velmi přesvědčivě, co? 
Tak já vám něco povím – a je to vážně děsivé…

Lhali nám!

Je mi to opravdu líto, ale vážně je to tak!
Moje dvouletá Alenka, která spala vždy jen u mě pod peřinou s prsem v puse, si jednoho dne lehla na můj polštář, přikryla se mojí peřinou, odmítla mě pod ni pustit a důležitě mi oznámila: „Běž za tatinkem, mami, doblou noc!“

Normálně mě vykopla!
Dala jsem jí tedy pusu na tvář a šla jsem.
„Jen počkej, jak ti budu za chvíli chybět,“ říkala jsem si škodolibě.
U muže pod peřinou jsem pak netrpělivě čekala, až se ozve:
„Papinkoooooo! Papiiiiii!“
Neozývalo se ale nic! Po nějaké době jsem dokonce zjistila, že spím!
A co hůř, dítě v mých peřinách spalo taky a vypadalo nadmíru spokojeně…

A co myslíte, jak jsem se cítila?

Byla jsem samozřejmě dojatá a hrdá na to, že zvládne usnout i bez kojení a že se pro to rozhodla sama. Bez pláče, nucení, přemlouvání, lhaní… Bez toho, abych ji dostrkávala k něčemu, na co ještě není sama připravená.
Byla jsem ale také zklamaná a smutná, když jsem si uvědomila, že tahle moje maličká holčička tak rychle roste a že beze mne zanedlouho bude chtít usínat každou noc. A že mi to bude moc chybět.
Ten krásný pocit, když se ke mně tulí, přimáčknutá k mému břichu, hlavu zabořenou do prsa… a já ji hladím po vláscích a cítím, jak se její tělíčko postupně uvolňuje, až už úplně spí a jemně oddychuje. A já usínám s ní.
Co když je tohle začátek konce???
Řeknu vám, když se následující noc rozhodla vzít mě na milost, fakt se mi ulevilo.

Takže pozor na to, pozor!

Jde o klamavou reklamu! Naše děti budou jednou usínat bez kojení a dokonce i bez nás! Pokud máte malé miminko, které chce spát jen u vás u prsu, a někdo vám tvrdí, že mu to už zůstane, nevěřte mu! Vězte, že tomu tak nebude věčně. A radím vám dobře, začněte se na to psychicky připravovat.

Užívejme si uspávání kojením a společný spánek!

Dokud je čas!


1 komentář:

  1. Já jsem vlastně asi ráda že se o takovém tématu něco dozvím na internetu. Přečetla jsem si nějaké články a hned tak nějak vím jak se ke svému dítěti mám chovat. Tak zaprvé, budu chtít aby mělo kvalitní vybavení, proto se asi podívám na luceda.cz a tam něco objednám hned.

    OdpovědětVymazat