Co se skrývá v tašce duly?

To je otázka, kterou často pokládají nové duly zkušeným dulám. Klientky se o toto naopak nezajímají vůbec. Odpověď je jednoduchá.


V tašce si duly nosí

SEBEDŮVĚRU!


Avšak ne v té formě, jak ji nejspíše znáte.

Na začátku své kariéry se duly poohlíží po “věcech”, které by v tašce nosily. Po takových věcech, které by jim dodaly pocit, že k porodu své klientky přináší jakousi hodnotu.


Takové duly ještě neobjevily tajemství.


Ve své dulí tašce si nosí věci jako masážní pomůcky, válečky, tenisové míčky, rebozo (dlouhý kus látky, který se používá mnoha způsoby pro podporu a pohodlí rodící ženy), masážní olejíčky, esenciální olejíčky nejrůznějších vůní, tepelné zábaly, chladivé zábaly, svíčky na baterky :-)), iPod a  podobné věci.


Mnohé duly si tuto tašku ponechávají na místech blízko hlavních dvěří, aby se k ní rychle a snadno dostaly, nebo dokonce přímo v autě pro případ, že by byly zavolány k porodu a nestihly by se před porodem vrátit domů pro tašku.

Pravdou je, že skoro všechny tyto věci jsou absolutně NEpotřebné. Většinu z nich vlastně nikdy z tašky ani nevytáhnete, s výjimkou cereální tyčinky a lahve s vodou v těch volných chvilkách, kdy si klientka odskočí na záchod.

Nové duly, které mentoruji (pozn. ne já osobně, jde o překlad), nabádám k tomu, aby ze své plné dulí tašky po každém jimi doprovázeném porodu vytáhly jednu věc, kterou nepoužily. Jakmile bude taška prázdná, pochopí, že ONY jsou tím, co klientka potřebuje, NE “věci” z jejich tašky.


Jediné, co v dulí tašce zbude, bude SEBEVĚDOMÁ DULA!


Za ta léta, co doprovázím k porodům, jsem zjistila, že opravdu potřebuji pouze tři věci – a ty s sebou nosím NEUSTÁLE.
  

Tou první je má hlava. Má hlava přeplněná ohromným množstvím znalostí o těhotenství a porodu. Nosím v ní zkušenosti z více než tisíce porodů. V mé hlavě se nachází schopnost pomoct každé mé klientce pochopit její volby a možnosti týkající se toho, co ji může na cestě zrození jejího miminka potkat. Jsem vzdělaná a dokážu mým klientkám jasně připomenout výhody, rizika a alternativy každé volby, kterou musí na této cestě učinit.


Druhou jsou mé ruce. Ruce, které držely, masírovaly, utěšovaly a hladily každou ženu, u jejíhož porodu jsem byla. Ruce neuvěřitelně silné a zároveň soucitně jemné. Tyto ruce s jistotou očistí vaše nejintimnější místa, použijí přesné množství protitlaku, které budete potřebovat, a vezmou do dlaní váš obličej, když se vám budu dívat hluboce do očí a říkat vám, že to zvládnete! Mé ruce jsou jedním z největších darů!


Třetí je mé srdce. Mé srdce je naplněno soucitem a v soucitném srdci není místo pro souzení. Miluji svoji práci. Má vášeň pro mou práci je zakotvena v mém srdci. To ona pohání mého pečovatelského ducha a bez ní bych nemohla jako dula doprovázet k porodům. Mé srdce je také místem, kde uchovávám vzpomínky na každou z rodin, které jsem podporovala, a na každý ze zázraků, kterých jsem byla svědkem.

... 

Pozn. překl. Cesta duly je série překladů článků s tématikou vzdělávání a práce dul. Nejedná se o mé vlastní dílo. Autorku vždy uvádím v odkazu:


Autorka: The Rock n’ Roll Doula

Zdroj:

Žádné komentáře:

Okomentovat