Budete dobrou dulou?

Nové duly – nebo ty, které jen uvažují, zda se stát nebo nestát dulou – často přemýšlí o tom, jestli jsou pro tuto práci vhodné.
  
Bude to vyhovovat mému životnímu stylu? Mé práci? Mé rodině?

Budu zvládat být neustále na telefonu?

Budu zvládat pohled na krev, výkaly a zvratky?

Budu schopná ustát ty nekonečné hodiny a nekonečně dlouhé hodiny?

Ty, které si tyto otázky kladou, často přemýšlejí také nad tím, zda mají vůbec ty pravé osobnostní rysy pro práci duly. Zajímá je, jestli na to jsou nebo nejsou "příliš takové" nebo "příliš makové", "dostatečně to" nebo "dostatečně ono".
  
Z toho, co jsem viděla za rozmanitost porodních zážitků, rodiček a doprovázejících dul, mohu říci, že není žádný typ osobnosti, který by z člověka dělal "dokonalou" dulu. Neexistuje dula, která by perfektně seděla každé rodině, a neexistuje ani rodina, která by si zamilovala každičkou dulu, kterou potkají.

 Dokonalá dula prostě neexistuje.
  
Myslím si, že pokud žena respektuje rodičku a pokud jí chce poskytnout takový druh kontinuální porodní podpory, který je v souladu s prací duly, a pokud je otevřená rozmanitosti porodních zážitků a možnosti být transformována tím, s čím se při tom setká, potom si myslím, že bude dobrou dulou. Dokonce výbornou.


Ale pro ty, které se strachují...


Jsem dostatečně tichá na to, abych mohla být dulou?

Vaše tichá přítomnost může být právě tím, co žena potřebuje, když vše kolem ní i uvnitř ní vře. Někdy rodící žena nejen že potřebuje slyšet ta správná slova, ale také (a nebo dokonce místo nich) může potřebovat ten pravý tichý prostor, který by ji obklopoval.


Co když jsem ale příliš bouřlivá a energická na to, abych mohla být dulou?

Najdou se ženy, které vaši energii ocení. Takové, které se jí nechají pohltit a budou cítit, že ji pro jejich rození potřebují. Váš duch je bude oživovat a právě pro ně budete tou pravou dulou.


Nikdy jsem nerodila. Dokonce jsem ještě nikdy nebyla těhotná. Mohu být dobrou dulou i tak?

Samozřejmě, že můžete. I tak můžete být dobrou dulou, dokonce výbornou. Budete k porodům přinášet své svěží nové pohledy i zkušenosti. Až budete vstupovat do prostoru rodící ženy, neponesete si s sebou vlastní těhotenství a porody. Nepotřebujete svoji vlastní podobnou zkušenost k tomu, abyste poskytla skvělou podporu.


Nejsem příliš mladá na to být dula?

Pokud nejste příliš mladá na to, abyste se mohla přihlásit do výcviku, nejste ani příliš mladá na to být dula. Ve skutečnosti se právě s vámi mohou lépe ztotožnit mladé rodičky, kterým by naopak neseděla starší dula. Právě vaše mládí pro ně může být přesně tím, co potřebují k tomu, aby se cítily bezpečně ve vaší přítomnosti.


Mohla bych být něčí babičkou. Nejsem příliš stará na to být dula?

Ženám hledajícím moudrost, kterou mají spojenou s věkem, nebo těm, které hledají někoho mateřského či dokonce babičkovského, můžete nabídnout něco, co mladé duly nemůžou. Pro ně budete tou pravou dulou právě vy.


Měla jsem pouze císařský řez, nikdy jsem nezažila vaginální porod. Jak mohu být dobrá dula a doprovázet ženy při porodu?

Nemusíte zažít vaginální porod, abyste poskytla neuvěřitelnou podporu při porodu. A pro ženy, které také podstupují císařský řez, máte přesně tu empatii, kterou klientky potřebují (avšak ne zátěž nezpracovaného zážitku, ale ten druh, který říká "Je to v pořádku, jsi v bezpečí a můžeš se se mnou podělit o své pocity.").


Rodila jsem před dvaceti lety. Mohu se i tak stát dobrou dulou?

Kdy a zda vůbec jste rodila, to z vás dobrou dulu neudělá. Záleží na vašem způsobu spolupráce s rodinami, které si vás najímají. Je to o vaší ochotě naslouchat a poskytovat bezpečný prostor ženám, kterým sloužíte. Jde o slova povzbuzení, laskavém doteku a znalosti podpory při porodu. To k porodům přinášíte a na tom záleží. Zda jste rodila před dvaceti dny nebo roky, v tom není rozdíl.

Budete dobrou dulou?

Přinášejte svoji empatii.

Přinášejte otevřenou mysl.

Přinášejte respekt k rodící ženě, respekt k rozmanitosti jejich prožitků a jejich volbám, k jejich místům porodu a k lidem, kteří o ně pečují.

Přinášejte svoji ochotu poskytovat podporu. Prostou, jednoduchou – podporu.


A ano. Ano, můžete být dobrou dulou.

Jednoho dne můžete být skvělou dulou.

... 

Pozn. překl. Cesta duly je série překladů článků s tématikou vzdělávání a práce dul. Nejedná se o mé vlastní dílo. Autorku vždy uvádím v odkazu:


autor: Kristen Oganowski

Žádné komentáře:

Okomentovat