O přirozeném kojení


"To je přece přirozené," řekne dnes kde kdo na kde co. Ale co to vlastně je to slavné "přirozené"? Co lze jako přirozené označit a co už ne? Přirozené je to, co se nám „přirodí“, že by? Dobrá, uznávám, tím se asi zatím moc nevysvětluje :-) Tak dál…

Přirozené je to, čím nás příroda obdařila

A nejde o jen tak ledajakou přírodu za oknem, stromečky v lese a po paloučku pobíhající srnky. Jde o přírodu v nás samotných, o naši vrozenou výbavu. 
Jedná se o schopnosti a dovednosti, se kterými přicházíme na tento svět. Instinktivně děláme to, co děláme, aniž bychom vlastně věděli, jak a proč to děláme, a museli nad tím jakkoli přemýšlet. Naši předkové to tak totiž dělali po miliony let, prostě odjaktěživa, máme to tedy již dávno vepsané v našich genech, úhledně sbalené v batůžku vrozených reflexů.
Přirozené chování tedy poznáme (mimo jiné) podle toho, že jej zvládáme levou zadní i bez speciálních pomůcek, léků a lékařských zákroků, ale také bez předchozí edukace, škol a kurzů.
Probíhá prostě samo od sebe.

Nepotřebujeme se učit, jak se milovat

Potkáme-li partnera, se kterým nás to k sobě přitahuje, dokážeme se spolu milovat a počít spolu dítě. A jediné, co k tomu potřebujeme, je soukromí. Prostředí, ve kterém se cítíme bezpečně. Nepotřebujeme se před tím jakkoli vzdělávat na téma sex a početí. Nepotřebujeme o tom vědět zhola nic. A rozhodně nepotřebujeme, aby nás při tom někdo neustále sledoval, kontroloval pohyby našich těl, radil nám, jak se správně napolohovat, nebo nás snad dokonce vyšetřoval, nabízel nám tabletky na povzbuzení a tak podobně. Takováto „péče“ by nejspíš vedla k tomu, že bychom po oněch tabletkách nakonec opravdu sáhli.
Milování je přirozený proces. Naše tělo samo od sebe ví, co dělá, a bylo by jen na škodu mu do jeho práce mluvit a zasahovat.

Nepotřebujeme se učit, jak rodit

 Jakmile přijde náš čas, dokážeme své miminko samy porodit. A jediné, co k tomu potřebujeme, je soukromí. Prostředí, ve kterém se cítíme bezpečně. Nepotřebujeme se předem jakkoli vzdělávat na téma porod. Nepotřebujeme o něm vědět zhola nic. A rozhodně nepotřebujeme, aby nás při něm někdo neustále sledoval, kontroloval pohyby našeho těla, radil nám, jak se správně napolohovat, nebo nás snad dokonce vyšetřoval, nabízel nám léky na povzbuzení a tak podobně. Takováto „péče“ by nejspíš vedla k tomu, že bychom po oněch lécích nakonec opravdu chtěly sáhnout.
Rození je přirozený proces. Naše tělo samo od sebe ví, co dělá, a bylo by jen na škodu mu do jeho práce mluvit a zasahovat.

Nepotřebujeme se učit, jak kojit

Jakmile se naše miminko narodí, dokáže se samo od sebe nakojit.
A protože je toto článek zrovna o kojení, pojďme se tomuto okamžiku věnovat trochu podrobněji. Pojďme se podívat, jak to celé proběhne.
Zrovna se vyklubalo z mámina břicha a plesk ho, přistálo jí nahaté na jejím nahém těle. Leží si tak spolu s mámou břicho na břicho, chvíli to vypadá, že se nic neděje. Když se ale rozkouká, začnou se dít divy. 

Bez kurzů a škol, přesto na jedničku

Náš maličký človíček, tato zdánlivě absolutně neschopná placička, se najednou začíná odrážet nožkama a kraulovat ručkama, až se nakonec díky této dokonalé souhře svých končetin doplazí z mámina břicha přímo mezi její prsy.
Sem tam si na této cestě odpočine, občas si oblízne pěstičku vonící plodovou vodou, která ne náhodou voní jako máminy dvorce a bradavky. A tak vždy spolehlivě ví, kam jít. Sem tam se koukne na mámu, která jej zamilovaně sleduje, povzbuzuje jej hlazením po zádech a hlídá jeho bezpečnou cestu po jejím těle.
Na místě určení, na mámině prsu, se pak náš novorozenec najednou začíná na svých maličkých ručkách zvedat a klovat, až se nakonec dostává ke dvorci. A na ten se nakonec sám od sebe přisává, pije a blaženě usíná.
Až se toto děťátko probudí, stále bude umět se takto samo přisát a nakojit. A bude to umět i následujícího rána, den poté, příští týden i příští měsíc. Nikdo jej to neučil a učit nemusí, nikdo mu nemusí nic vysvětlovat. Není k tomu důvod. Zvládá to prostě levou zadní samo od sebe a bude to zvládat stále lépe a lépe i dál. Přirozeně.

A co my, mámy?

Stejně jako toto či jakékoli jiné miminko nepotřebujeme ani my speciální kurzy ani školení. Nepotřebujeme mít nastudováno, jak a kam své děťátko přiložit a jak s ním odborně manipulovat tak, aby se správně přisálo. Nepotřebujeme znát správnou techniku přisátí ani techniku sání.
A rozhodně nepotřebujeme, aby nás při kojení někdo sledoval, kontroloval pohyby našich těl, radil nám, jak se správně napolohovat, nebo nás snad dokonce vyšetřoval, nabízel nám přípravky na povzbuzení a tak podobně. Takováto péče by nejspíš vedla k tomu, že bychom po oněch přípravcích nakonec opravdu chtěly sáhnout.
Jediné, co ale potřebujeme, je možnost být tu pro své miminko. Nerušeně, v klidu a bezpečí, trpělivě, s důvěrou v jeho přirozené schopnosti. Nic jiného potřeba není.
Naše přítomnost, důvěra a trpělivost stačí.

Kojení je přirozený proces

Naše děti už od narození vědí, co dělají.
A bylo by jen na škodu jim do jejich práce mluvit a zasahovat. 
Nechejme to tedy na nich. 
Nechejme je kojit se tak, jak pro to byly stvořeny.

Přirozeně ;-)

1 komentář:

  1. Lie Yan Zuan Shi is a top-quality Asian Slot with five reels, 25 mounted paylines, and a hard and fast|a set} jackpot of three,000 credit always available when you play for the utmost. Depending in your location, 888casino has a free £88 no deposit bonus available proper on registration. Check out the positioning's terms and situations search out|to search out} out whether or not ought to use|you must use} it or not. Inspired by Dan Brown's 카지노사이트 books, the Da Vinci's Vault Slot machine is an exhilarating sport by Playtech with five reels and 20 paylines. When you play gambling video games online, you have have} just one guarantee, and that is that you'll not win every time you play.

    OdpovědětVymazat